NIS će u naredne tri godine u ekologiju uložiti dodatnih 400 miliona evra

Bez autora
Jan 08 2012

Naftna industrija Srbije će do 2015. godine u projekte zaštite životne sredine, infrastrukture sa ekološkim efektom i rekonstrukciju benzinskih pumpi uložiti oko 400 miliona evra, što je šest i po puta više nego što je to bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom u delu zaštite životne sredine. U NIS-u očekuju da će u narednom periodu zauzeti lidersku poziciju među naftnim kompanijama u čitavom regionu. Modernizacijom postrojenja, uvođenjem novih tehnologija i usaglašavanjem sa evropskom regulativom, NIS će dostići standarde evropskih rafinerija i zauzeti lidersku poziciju među naftnim kompanijama Balkana. To je ujedno i njihov doprinos evrointegracijama. Pristup ekologiji nije samo ispunjavanje obaveza iz kupoprodajnog ugovora, već deo strateškog opredeljenja efikasnog upravljanja kompanijom, zbog čega NIS pragmatično pristupa svim ekološkim pitanjima i nudi konkretna rešenja. U protekle tri godine kompanija je investirala više od 70 miliona evra u zaštitu životne sredine, dok je samo u 2011. godini uloženo 35 miliona evra, zahvaljujuću čemu je realizovan niz značajnih ekoloških projekata.

NIS će u naredne tri godine u ekologiju uložiti dodatnih 400 miliona evraNaftna industrija Srbije će do 2015. godine u projekte zaštite životne sredine, infrastrukture sa ekološkim efektom i rekonstrukciju benzinskih pumpi uložiti oko 400 miliona evra, što je šest i po puta više nego što je to bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom u delu zaštite životne sredine, najavljuju u ovoj kompaniji.

U NIS-u očekuju da će u narednom periodu zauzeti lidersku poziciju među naftnim kompanijama u čitavom regionu.

- Uvereni smo da će modernizacijom postrojenja, uvođenjem novih tehnologija i usaglašavanjem sa evropskom regulativom, NIS dostići standarde evropskih rafinerija i zauzeti lidersku poziciju među naftnim kompanijama Balkana. To je ujedno i naš doprinos evrointegracijama - izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

On je naglasio da pristup ekologiji nije samo ispunjavanje obaveza iz kupoprodajnog ugovora, već deo strateškog opredeljenja efikasnog upravljanja kompanijom, zbog čega NIS pragmatično pristupa svim ekološkim pitanjima i nudi konkretna rešenja.

Kako navode u NIS-u, u protekle tri godine kompanija je investirala više od 70 miliona evra u zaštitu životne sredine, dok je samo u 2011. godini uloženo 35 miliona evra, zahvaljujuću čemu je realizovan niz značajnih ekoloških projekata. U okviru NIS-ovih rafinerijskih pogona završena je rekonstrukcija železničkog punilišta, prva faza postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a nastavlja se saniranje istorijskog zagađenje zemljišta.

U 2012. godini će u okviru modernizacije Rafinerije Pančevo biti završen kompleks za blagi hidrokreking i hidroobradu, što će omogućiti NIS-u potpuni prelazak na proizvodnju goriva evropskog standarda kvaliteta. Takođe, nastavlja se sa realizacijom svih započetih projekata na zaštiti voda, vazduha i zemljišta, a planira se i završetak izgradnje postrojenja za preradu istrošene sumporne kiseline.

Do 2015. godine kompanija će pored 400 miliona evra uloženih u modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu uložiti dodatnih 400 miliona evra u ekološke projekte, u cilju dugoročnog rešenja ekoloških pitanja u Pančevu.

Posebno su Pančevci svedoci da su od početka modernizacije rafinerije ekološka situacija znatno poboljšala. U skladu s tim, u planu NIS-a je da se do 2015. godine ukloni 100.000 tona otpada, do 2020. ugrade separatori i izgradi kanalizaciona mreža na 100 odsto objekata, zamene dotrajali cevovodi u dužini od 20 kilometara u cilju daljeg sprečavanja zagađenja.

Takođe, jedan od prioriteta je i prelazak rada postrojenja u Pančevu s tečnih na gasovita goriva do 2018. godine i smanjenje emisije štetnih gasova u vazduhu za 70 odsto. Kompanija ima za cilj i značajna ulaganja u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i to kroz proizvodnju električne i toplotne energije iz geotermalnih voda, kogeneracija i korišćenje biomase, kao i sve veće korišćenje gasa u proizvodnji.

Do kraja 2012. godine kompanija će uložiti gotovo 160 miliona dinara u sanaciju otpadnih voda i vodotokova, objasnili su NIS-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik